Toestel gestolen/verloren, wat nu?

header-diefstalJe kostbare tablet, laptop of smartphone laat je niet zo maar rondslingeren, maar een diefstal of verlies uitsluiten kan je natuurlijk nooit. Met een beetje voorbereiding kan je de ellende beperken…

Als je aangifte moet doen bij de politie of je verzekeraar volstaat het niet om het merk en de kleur van je toestel door te geven. Meestal willen ze ook het serienummer van je toestel. Bij politie-aangifte is deze informatie cruciaal. Wees dus slim en zorg nu al dat je de serienummers van al je kostbare huishoudtoestellen bij de hand hebt!

Serienummer

Dit is het unieke nummer van jouw toestel. Het staat vaak op een zilverkleurig of wit etiket en wordt soms vooraf gegaan door Serial n° , SNID of SN. Het aantal cijfers kan variëren zoals je kan zien bij deze voorbeelden van het merk Asus.
Bij een laptop of digitale camera vind je het serienummer het vaakst onderaan het toestel. Bij een (TV)-scherm is het meestal achteraan. Kijk bij een smartphone/gsm ook binnenin, onder de batterij. Niet vergeten je telefoon eerst uit te zetten voor je hem openmaakt! Niets gevonden? Dan kan je op de verpakking verder zoeken.
Vergeet ook de verschillende opladers niet, want die hebben een eigen serienummer (onderaan de lader).
Op het serienummerplaatje staan meestal ook nog het nummer van het model of type. Zo is het niet altijd duidelijk welke nummer dan juist het serienummer is…

TIP: trek een foto van het serienummer-etiket! Het bespaart je een hoop schrijfwerk én je bent zeker dat je het juiste nummer ‘genoteerd’ hebt. Sla deze afbeeldingen online op bv. bij google drive, dropbox of als bijlage aan een mail naar jezelf. Zo heb je zeker toegang tot deze informatie en zit die niet vast op het toestel dat verloren/gestolen is.

IMEI-nummer

Voor je gsm/smartphone is het ook belangrijk om het IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) te kennen. Deze code met 15 tekens is uniek voor jouw toestel en wordt gebruikt door je gsm provider om je apparaat te identificeren. Bij diefstal of verlies kan je je telefoonmaatschappij vragen om toegang tot een mobiel netwerk voor jouw vermiste gsm onmogelijk te maken. Krijg je je apparaat later toch terug, dan kun je de provider vragen om het te deblokkeren.

Soms staat het IMEI-nummer onder het serienummer, maar je kan het ook opvragen door *#06# in te tikken op het toetsenbord van je telefoon. Schrijf het nummer over of neem een schermafdruk en bewaar die online.

Om je SIM-kaart te blokkeren, neem je eveneens contact op met je telefoonleverancier. Hiervoor volstaat het om je abonneenummer door te geven. Meer info hierover vind je op de website van je provider.

Met bovenstaande voorbereiding kan je steeds bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar van je toestel bent en je toestel laten blokkeren. Wil je nog een stapje verder gaan en zelf proberen je gsm te lokaliseren, dan kan je hiervoor een app installeren.

Traceer Apps

Een app die je toestel kan lokaliseren of traceren, kan een handig hulpmiddel zijn als je regelmatig vergeet waar je je gsm gelegd hebt. Bellen naar je eigen toestel werkt natuurlijk ook, maar alleen als je in de buurt van de verloren gsm bent.
Bij diefstal kan je ook de app gebruiken, maar meestal zetten de dieven snel het toestel af en vervangen ze de SIM-kaart waardoor de app machteloos is.
Hou er rekening mee dat traceerapps alleen werken wanneer je gps-locatie van je smartphone of tablet is ingeschakeld en dat dit wel een enorme batterijverslinder is (zie batterijtips, tip 4).

Zelf hebben we geen traceer apps uitgetest…

Apparaatbeheer

Bij androidtoestellen zit er standaard een apparaatbeheerfunctie ingebouwd die je met je google account kan gebruiken. In onderstaande presentatie tonen we hoe dat werkt.

 

TIP: schakel de gps-functie alleen in wanneer je vaak je toestel kwijt bent en je het wilt kunnen lokaliseren via een app of de apparaatbeheersfunctie. Tegen diefstal ben je met zo’n app niet gewapend. Het is verstandiger om je toestel niet in het openbaar op tafel te leggen, het niet op een zichtbare plaats in je zak, rugzak, handtas te steken en niet opvallend te staan bellen of fotograferen/filmen in een drukke omgeving waar zakkenrollers kunnen rondhangen.

Vergrendelboodschap

Een laatste tip om je verloren toestel terug tot bij jou te brengen… Ga in je menu instellingen op zoek naar de rubriek veiligheid en kies daar de optie vergrendelboodschap. Hier kan je een tekst intypen die zichtbaar is, zelfs als je toestel vergrendeld is. Vermeld je naam en eventueel een alternatief telefoonnummer of de postcode en naam van je gemeente. Zo kan een eerlijke vinder – zoals het bibpersoneel – te weten komen wie de eigenaar van het toestel is zonder te moeten hacken.

ICE-nummer

Aansluitend hierbij kan je op sommige smartphones ook een ICE-nummer instellen. ICE staat voor In Case of Emergency (in geval van nood) en is een telefoonnummer dat kan gebeld worden vanaf je vergrendelde gsm-scherm. De instructies vind je hieronder, maar het werkt blijkbaar niet bij alle Android toestellen. De smartphone waarop wij dit wilden uittesten bood deze optie alvast niet aan maar op de iPhone van een collega lukte het wel…

MEER INFO

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s