Batterij tips…

header-batterij

Je smartphone, gsm en tablet werken op een batterij die het wel eens laten afweten. Soms ligt de oorzaak daarvan bij verkeerd gebruik. Waar moet je dus op letten om de levensduur van je batterij te verbeteren?

Vroeger werden Nikkelbatterijen (NiCad) gebruikt  en die hadden last van het zogenaamde geheugeneffect. Steeds een klein beetje bijladen werd afgeraden want dan werd de batterij lui en dacht na 40% te zijn bijgeladen (bv. van 60% naar 100%) al leeg te zijn. Regelmatig de batterij helemaal ontladen en dan terug naar 100% opladen was nodig om de levensduur van de batterij te verhogen.

De moderne Nikkelbatterijen (NiMH) en de veel meer gebruikte Lithiumbatterijen (Li-ion) werken helemaal anders, met laadcycli. Een laadcyclus is niet hetzelfde als een oplaadbeurt. Bij één cyclus heb je 100% batterijverbruik bereikt, maar die kan verspreid zijn over meerdere dagen en oplaadbeurten bv. 2 x 50% of 5 keer 20%, 10 keer 10%. De maximale laadcapaciteit zal pas na enkele honderden laadcycli (bv. 500 x 100%) afzwakken naar bv. 95 of 80%. Dit is afhankelijk van het gebruik, merk en type toestel. We geven enkele tips om je accu in de best mogelijke conditie te houden.

TIPS BIJ HET OPLADEN

 1. opladen bij kamertemperatuur en je toestel niet in de zon leggen. Ook niet opladen in een snikhete of ijskoude wagen! Haal je gsm bij voorkeur ook uit het hoesje.
 2. eerst de stekker in het stopcontact steken en daarna pas je toestel aansluiten.
 3. je toestel bij voorkeur uitzetten tijdens het opladen.
 4. bijladen als je batterij op 40% à 30% staat.
 5. opladen tot ongeveer 80%-95%. Opladen tot 100% is minder goed voor de batterij.
 6. je toestel niet een hele nacht/dag laten bijladen. Overladen zal tegenwoordig niet gebeuren, maar de meeste batterijen verliezen hierdoor na verloop van tijd wel aan maximale laadcapaciteit en je verbruikt onnodig stroom. Zelfs bij 100% blijft het toestel immers druppelsgewijs bijladen om op dat niveau te blijven, de hele nacht door…
 7. Wil je een snellader gebruiken? Controleer of je toestel de snellaadfunctie ondersteunt. Is dit niet het geval, dan kan je batterij schade oplopen.

Gebruik jij je smartphone als wekker? Geen paniek! Af en toe het toestel de hele nacht opladen terwijl het apparaat aanstaat is geen ramp. Je accu zal hierdoor wel sneller achteruit gaan, maar wel pas na verloop van tijd. Probeer gewoon zo vaak mogelijk de oplaadbeurt overdag of vroege avond te laten verlopen volgens bovenstaande tips. Zo heeft je toestel voldoende energie om de nacht door te komen en de wekker te laten rinkelen.

Plan de oplaadbeurt in tijdens het koken en de maaltijd of het werken/studeren/TV-kijken/boekje lezen,… Je toestel staat uit en kan rustig opladen terwijl jij je kan concentreren op het lekker eten, een ingewikkelde taak, een spannende film of leuk boek. Vermits je bij voorkeur telkens slechts 40-50% bijlaadt of liever nog minder, is die oplaadbeurt vrij snel klaar.

Zuinig omspringen met je batterij, zorgt voor minder laadcycli  van 100% verbruikte energie en kan dus bijdragen aan een langere levensduur van je batterij. Bekijk je de instellingen van je toestel en maak handmatig de beste keuze.

TIPS OM ENERGIEZUINIG TE WERKEN

 1. Kies een zo donker mogelijk achtergrond of wallpaper (liefst zwart) . Je scherm is immers de grootste accuverbruiker en zo wordt hij iets zuiniger.
 2. Pas de helderheid van het scherm aan. Ga naar de (systeem)instellingen en in de rubriek Apparaat, open je weergave. Tik op de optie Helderheid.
  • Vink Automatisch helderheid uit. Vaak staat deze net iets te helder voor de omstandigheden en is dus allesbehalve energiezuinig.
  •   Verschuif de regelaar en zet de helderheid zo laag mogelijk. Test de nieuwe instelling even uit stel bij indien nodig.
 3. Verklein de scherm time-out. Het scherm is de grootste energievreter, dus hoe minder deze aan is, hoe langer de batterij mee zal gaan.Zet dus ook de duur waarop je scherm uitvalt bij niet gebruik, zo laag mogelijk bv. 15 à 30 seconden. Doe dit via (systeem) instellingen > display/weergave > time-out scherm/ slaapstand. Je kan ook telkens manueel op de knop drukken waarmee je je toestel ‘wakker maakt’ om het meteen in slaapstand te zetten.
 4. Zet WiFi, Bluetooth en NFC uit als je deze niet gebruikt. Schakel ook je locatie/GPS uit als dit kan. Deze actieve verbindingen op de achtergrond zorgen ook voor een aanslag op je accu. Je kan ze steeds activeren wanneer je ze nodig hebt. Gebruik je in je auto een carkit voor je gsm? Denk er dan wel aan om je bluetooth of NFC in te schakelen voor vertrek…
 5. Bij toestellen met Android 6.0 kan je Doze installeren. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat er minder achtergrondprocessen draaien als het toestel in standby staat.
 6. Apps als Greenify doen iets gelijkaardigs en zorgen er ook voor dat apps in de slaapstand gaan. Als je kan kiezen tussen de externe app of de standaard-functie zoals Doze, kies dan deze laatste. Heb je een toestel met een versie ouder dan Android 6.0, download dan de Greenify app.
 7. Beperk het aantal apps op je toestel. Sommige verversen regelmatig en hiervoor leggen ze veelvuldig contact met internet. Dit zorgt voor een hoog energiegebruik.
  • Verwijder widgets en apps die je al in maanden niet meer gebruikt hebt.
  • Druk regelmatig op de homeknop van je toestel en hou die ingedrukt. Nu zie je alle apps die open staan. Sluit alles wat je niet nodig hebt.
 8. Update je apps regelmatig maar niet automatisch. Recente versies hebben meestal een beter energieverbruik, maar automatisch updates vragen soms net iets te vaak om extra energie.
 9. Zet de trilfunctie van je toestel uit via (systeem)instellingen > Apparaat – Audioprofielen.  Trillen vergt immers meer energie dan geluid.
 10. En tot slot: gebruik je smartphone zo weinig mogelijk. Telkens je scherm aangaat, stijgt ook het energieverbruik…

MEER INFO

 

 

Advertenties

One thought on “Batterij tips…

 1. Pingback: Toestel gestolen/verloren, wat nu? | Bib Bornems Digigids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s