Tablet/smartphone updaten

header-upgrade-tablet

Tablets en smartphones hebben net als computers besturingssoftware die ervoor zorgt dat de programma’s (apps) die op je toestel staan, goed blijven werken.
Op de markt zijn drie grote spelers: iOS van Apple (26%), Android van Google (65%) en sinds kort ook Windows van Microsoft (9%).

Om veiligheidsrisico’s te beperken en je toestel beter te laten presteren op het vlak van energieverbruik en het gebruik van je apps, is het belangrijk om het besturingssysteem van je toestel te vernieuwen (updaten). Vaak krijg je bij zo’n upgrade ook nieuwe of verbeterde functionaliteiten. Wij bekijken hier alleen Android toestellen, voor iOs en Windows verwijzen we naar informatie onderaan dit artikel.

Google brengt jaarlijks een nieuwe Android versie uit en installeert die automatisch op haar Nexus toestellen. Bij elke grote wijziging krijgt de versie een nieuw nummer bijvoorbeeld 3.0, 4.1, 5.0,… Versies krijgen ook de naam van een snoepje zoals Honeycomb, Jelly Bean, Kit kat, Lollipop  en Marshmallow. Bij kleine aanpassingen verandert het cijfer na de punt zoals 4.2 of 4.4. Op dit ogenblik is 7.0 de recentste Android versie. Een volledig overzicht vind je op Wikipedia.

Andere smartphone en tablet fabrikanten moeten hun eigen besturingssysteem (Kernel versie) aanpassen aan de nieuwe Android versie om hun merk eigen toepassingen en instellingen vlot te laten werken na een upgrade. Daarom is er dus steeds een vertraging tussen de lancering van de nieuwste Android versie en de upgrade van de andere merken.
Soms besluiten firma’s om voor bepaalde oudere toestellen geen upgrade meer aan te bieden. De klant wordt dan min of meer verplicht om een nieuw toestel te kopen omdat nieuwe apps niet meer zullen werken en oude apps niet kunnen geüpdatet worden.

Door het tijdsverschil tussen de lancering van een nieuwe Android versie en een daaraan aangepaste Kernel versie, worden er ook nieuwe toestellen verkocht met een verouderde Android versie bv. Android 4.3, 4.4, 5.0, 5.1.
De meeste producenten zijn nog bezig met upgrades voor Android 6.0 of soms zelfs nog met een vorige versie.
Sommige merken geven automatisch een seintje als er een nieuwe update beschikbaar is, andere doen dit niet.

Hou zelf in de gaten of je toestel toe is aan een nieuwe upgrade. Hoe? Ga na welke versie geïnstalleerd is op je toestel en bekijk of er nieuwere versies beschikbaar zijn. Installeer vervolgens de recentst mogelijke Android versie.
Heb je een oud toestel, dan is het best mogelijk dat je apparaat upgrades zal doen tot aan bijvoorbeeld Android 4.2 en niet hoger. Je toestel zal dan beter werken dan voordien, maar zal de nieuwste apps niet willen installeren. Zoek dan naar alternatieve apps die iets gelijkaardigs aanbieden en lager eisen stellen in verband met de vereiste Androidversie.

Welke versie heb ik?

  • Ga naar de Instellingen en scrol naar de optie Over tablet/telefoon/toestel.  De naamgeving kan anders, maar het is altijd de meest onderste optie bij de instellingen.
  • Hier vind je informatie over het besturingssyteem, zoals het modelnummer (de officiële naam van jouw tablet/telefoontype), de Androidversie en de Kernelversie.
  • Bovenaan deze pagina vind je een link naar een pagina waar je kunt kijken of er updates klaarstaan voor je tablet/smartphone.

Hoe updaten?

Kreeg je een bericht dat er een nieuwe versie beschikbaar is? Dan hoef je er alleen maar op te klikken om de update te installeren.

Geen bericht ontvangen? Ga naar de Instellingen/Systeeminstellingen en de optie Over tablet/telefoon/toestel. Kies hier Systeem/software updates. Is er een nieuwere versie van Android beschikbaar, dan zie je die hier staan. Om deze te installeren volg je de instructies  op het scherm.
Wanneer je Android helemaal up to date is, staat er een melding als ‘Uw systeem is momenteel bijgewerkt’.

TIP

  • Een systeemupdate uitvoeren indien er eentje beschikbaar is voor je toestel is aan te raden, maar dit hoeft niet per se meteen te gebeuren. Als een versie gloednieuw is zitten er vaak nog foutjes (bugs) in. Je mag de upgrade dus gerust enkele dagen of weken uitstellen. Meestal is er tegen dan al een verbeterde versie beschikbaar.
  • Zorg dat de batterij van je tablet is opgeladen voor je aan de installatie begint.
  • Neem een back-up van je foto’s, bestanden en apps. Meestal worden die netjes overgezet naar de nieuwe versie, maar loopt het fout, dan ben je die alvast niet kwijt.

MEER INFO

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s