Schermafdruk van smartphone

schermafdruk-gsm

Op de computer heb je een Printscreentoets waarmee je een schermafdruk kan maken. Je neemt een foto van wat op dat ogenblik op je scherm te zien is zonder gebruik te maken van een fototoestel. Je smartphone heeft zo geen toets, maar toch kan je ook hier een schermafdruk maken.

Zo’n schermafdruk kan nuttig zijn wanneer je moet communiceren over een probleem of iets wil uitleggen. Je kan immers illustreren met een beeld, een exacte kopie van wat jij op je scherm ziet. Je kan het natuurlijk ook gebruiken om leuke sms-berichtjes op te slaan als foto.

Hoe werkt het bij Android toestellen?

Er zijn verschillende merken en ze gebruiken verschillende technieken om een schermafdruk te maken. Probeer een van onderstaande trucjes:

  • hou de powerknop (aan/uitknop) en de volume op min (-) gelijktijdig ingedrukt gedurende enkele seconden. Je zal een klik horen en het beeld zien bevriezen. Dit vergt een beetje oefening. Niet te snel de toetsen lossen. [Fairphone, HTC, Google, nieuwe Sony toestellen,…]
  • hou de powerknop (aan/uitknop) en de homeknop gelijktijdig ingedrukt tot het beeld knippert. [Samsung, sommige LG toestellen,…]
  • hou de powertoets (aan/uitknop) lang indrukt en selecteer ‘screenshot maken’ in het menu.[Oude Sony toestellen,…]

De schermafbeeldingen worden automatisch opgeslagen in je fotogalerij. Zorg dat je de verschillende albums op je scherm kan zien, want meestal worden ze verzameld in een apart mapje in je galerij getiteld Schermafdrukken.

Het vergt een beetje oefening. Als je de toetsen niet lang genoeg ingedrukt houdt, dan gebeurt er niets. Als je de ene iets vroeger dan de andere indrukt, dan lukt het ook niet. Soms heb je een schermafdruk waarop de volume op stil regelaar zichtbaar is. Even herbeginnen, helaas… Na een beetje training hadden ook wij het onder de knie.

Hoe werkt het bij Iphone?

Hou de powerknop (aan/uitknop) en de homeknop gelijktijdig ingedrukt tot het beeld knippert. Je hoeft ze slechts één seconde in te drukken en moet ze niet gelijktijdig lossen. Je zal een flits zien op je scherm waarna de schermafdruk wordt opgeslagen in je filmrol. Dit werkt bij je Ipod touch, je Iphone en je Ipad.

 

 

Advertenties

One thought on “Schermafdruk van smartphone

  1. Pingback: Toestel gestolen/verloren, wat nu? | Bib Bornems Digigids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s