Smartphone of tablet als geheugensteuntje

smartphone-herinnering-header

Iets vergeten doen we allemaal wel eens. Maar met een smartphone of tablet op zak kan je dit probleem een beetje opvangen. Hier zijn enkele trucs om je apparaten te gebruiken als geheugensteuntje.

Gegevens onthouden via

 • je camera: neem een foto om zichtbare gegevens op te slaan zoals het prijsetiket of de productinfo van een artikel, een bord met openingsuren of een wandelroute, de inhoud van een doos, de achterflap van een boek, … Controleer wel even of de foto scherp genoeg is om de letters te kunnen lezen!
 • een notitie-app: schrijf gewoon op wat je wil onthouden. Enkele voorbeelden van digitale notitieboekjes zijn Evernote, Onenote,  Notities (iOS-app),… Bij sommige apps kan je foto’s of geluidsfragmenten toevoegen aan een notitie.
 • een lijstjes-app: voor lijstjes zijn er specifieke apps zoals Wunderlist, Any.do, Todoist, Remember the MilkHerinneringen (iOS-app). Handig voor je boodschappenlijst, een takenlijstje, films die je nog wil zien of spullen die je niet mag vergeten inpakken… Je geeft ze punt per punt in en kan ze heel gemakkelijk afstrepen. Meestal kan je ze ook delen met anderen. Handig wanneer je een gezamelijke reis, feestje of project plant.
 • je mail: je kan zoveel tekst typen als je wil. Laat de mail ongeopend tot je de informatie nodig hebt. Zo valt hij beter op in je mailbox.

Een herinnering instellen via

 • je klok: laat een alarm afgaan op het ogenblik dat je ergens aan herinnerd moet worden bv. innemen van medicatie op een bepaald tijdstip, enkele minuten voor een afspraak (tijd om te vertrekken!). Stel je alarmwekker in en geef hem de naam van de afspraak of de taak die je dan moet uitvoeren.
 • je mail: stuur jezelf een mailtje. Dit is alleen handig wanneer je je mail op geregelde tijdstippen nakijkt en het tijdstip van de herinnering ongeveer overeenkomt met het nalezen van je mail (niet te vroeg en niet te laat dus).
 • je locatie: op toestellen met een gps kan je je laten herinneren op het moment dat je een bepaalde locatie bereikt. Als je thuiskomt bijvoorbeeld, of ook als je op 1 km van de supermarkt bent waar je deze keer niet mag vergeten stoppen. De standaard Herinneringen-app van iOS biedt deze functie, en voor Android is Todoist een oplossing.

Een kalender aanmaken

 • een agenda-app: een planning bijhouden van al je afspraken doe je best via een agenda-app. Er staat er meestal een standaard op je toestel, maar je kan ook een andere app gebruiken zoals Google Agenda, Schoolagenda, Digical Agenda. Je kan meestal kleurtjes kiezen voor je afspraken bv. een kleur voor privé, eentje voor werk of hobby,…

Specifieke geheugensteuntje-apps

Er zijn ook specifieke apps die je helpen herinneren aan belangrijke zaken. Test ze even uit want ondanks goede recensies hebben wij gemerkt dat sommige apps ons niet de beloofde herinnering stuurden. Niet tevreden? Verwijder de app dan gewoon.

 • Medicijnen-herinnering apps: helpen je bij het innemen van medicatie, bv. VGZ Medicijnen, Medalert,…. Volgens de recensies durven deze Nederlandstalige apps na verloop van tijd wel eens onbetrouwbaar worden. Opletten dus bij gebruik! Enkele Engelstalige apps zijn Medi Safe Meds, Pill Reminder (ook in Nederlands), My Pillbox,…
 • De pil herinnering apps: voor het innemen van de pil zijn er aparte apps bv. Mijn Pil (Nederlandstalig), Lady Pill Reminder(Nederlandstalige versie), MyPill,…
 • Betaling herinnering apps: lukt het tijdig betalen van facturen niet zo goed? Probeer dan een van deze apps Betallingsherinnering (Bill Reminder), Bills Reminder. Voor kleine persoonlijke leningen is IOU zeer geschikt.
 • Uitgeleend aan/te goed apps: ook voor als je iets leent, uitgeleend hebt of iets tegoed hebt, kan je IOU gebruiken (Nederlandstalige versie). Of gebruik een van de lijstjes apps die hierboven vermeld zijn. Als naam van het lijstje gebruik je dan de persoon aan wie je iets leende of van wie jij iets geleend hebt.
 • Verjaardag-apps: Ook hier bestaan specifieke apps voor, maar ze krijgen slechte recensies omdat het batterijverbruik te hoog is of de herinneringen verkeerd ingepland worden. Je gebruikt beter je kalender. Zorg dat je bij de details aanvinkt dat de ‘afspraak’ jaarlijks moet herhaald worden. Je kan ook vragen om een verwittiging via mail als je je kalender niet veel gebruikt.

MEER INFO

Advertenties

2 thoughts on “Smartphone of tablet als geheugensteuntje

 1. Pingback: oefenbestand Luk

 2. Pingback: IOU app voor al wie leent | Bib Bornems Digigids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s