Valstrikken bij het installeren van gratis software

download-header

Internet biedt heel wat gratis software aan. Daar zitten leuke en nuttige programma’s bij, maar helaas zit er soms ook een addertje onder het gras. Waar kan je best op letten?

1. Keur grondig de downloadknop

Een overdaad aan kleurrijke knoppen zoals “Free download” of “Start download here” trekken je aandacht. Klik er niet meteen op. Controleer eerst of het de echte downloadknop is en niet een advertentie voor andere software. Hoe? Ga met je muiscursor boven de knop zweven en hou de webadresbalk in de gaten. Verwijst die naar een andere website dan zeker niet klikken!

2. Vink niet-gevraagde softwareopties uit

Soms krijg je tijdens de downloadprocedure een dialoogkadertje waarin extra opties/tools en bijkomende software wordt aangeboden. Ze staan stiekem al aangevinkt bv. een extra toolbar, een add-on, een andere standaard browser… Neem je tijd en lees grondig wat je wordt aangeboden. Vink alle verdachte of overbodige items uit tijdens de installatieprocedure of klik bij bepaalde tussenstappen op de knop Don’t Install of Decline (niet installeren of weigeren).

3. Verwijder ongewenste opties/programma’s

Heb je per ongeluk toch software geïnstalleerd die je niet wenst, dan kan je ze uiteraard nog verwijderen.

Misschien weet je niet zeker of een programma nuttig is of niet. Should I remove it is een Engelstalig website die je hierbij advies kan geven. Typ in het zoekvakje rechtsboven het programma dat je eventueel wil verwijderen. Je krijgt een groen, oranje of rood balkje te zien en een percentage van gebruikers die deze software wel of niet verwijderd heeft.

Programma’s verwijderen doe je zo:

  1. klik op Start
  2. klik op Configuratiescherm
  3. klik op Software of Programma’s en Programma’s en onderdelen
  4. scrol naar het programma dat je wilt verwijderen, selecteer het en klik op de Verwijderknop.

Heb je hardnekkige programma’s die je niet volledig verwijderd krijgt dan kan je www.geekuninstaller.com proberen. Dit Engelstalig programma helpt je software te verwijderen. Zelf hebben we het nog niet uitgetest, maar de besprekingen zijn wel goed.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s