Bescherm je ogen als je voor een computerscherm zit…

Als je meerdere uren per dag voor een computerscherm zit dan is het belangrijk om je ogen af en toe rust te geven. Zo vermijd je schadelijke gevolgen zoals wazig zicht, te droge ogen, hoofdpijn en slaapproblemen.

De algemene regel is het 20-20-20 schema. Na 20 minuten moet je minstens 20 seconden wegkijken van het beeldscherm naar iets dat 20 meter verder staat. Even door het raam staren is dus ideaal.  Nog enkele praktische tips om je ogen te beschermen…

TIPS VOOR JE COMPUTER EN JE WERKPLEK

 1. Een wit toetsenbord is beter voor je ogen dan een zwart, tenzij je blind typt natuurlijk. De ogen moeten zich minder aanpassen van licht (je scherm) naar donker (je klavier).
 2. Zorg voor goede verlichting van bovenaf of opzij. Je mag het licht zelf niet kunnen zien en het mag ook niet weerkaatsen op het scherm. Test dit uit terwijl je computer uitstaat. Op het zwarte scherm kan je gemakkelijk zien waar de lichtvlekken en reflecties zijn. Het licht mag ook niet te fel zijn. Sfeerverlichting die half zo sterk is als standaard kantoorverlichting is beter voor je ogen.
 3. Zet je computer bij voorkeur naast en haaks op een raam, maar vermijd reflecties van buitenaf.
 4. Je computer tegen een muur plaatsen is een slecht idee, want dan kan je tijdens de pauze niet in de verte kijken.
 5. Plaats je computerscherm op armlengte afstand, dus ongeveer 50 à 70 cm.
 6. Zorg voor de juiste schermhoogte! Staat de bovenkant van het scherm op ooghoogte, dan kan je ontspannen kijken naar het midden van het scherm. Staat je scherm te laag dan krijg je nek- en rugklachten, staat het te hoog dan moeten je ogen zich meer inspannen en hebben ze meer traanvocht nodig.
 7. Hou de vochtigheidsgraad van de werkruimte in de gaten: niet onder de 40% (te droog) of boven 60% (te vochtig).
 8. Zet leuke foto’s met vrolijke kleuren op je bureau die regelmatig je aandacht van het scherm afleiden.

TIPS VOOR JEZELF

 1. Neem regelmatig een kleine pauze (elke 15, 20 minuten) en kijk bij voorkeur naar iets dat verder weg staat. Lukt dit niet, sluit dan  je ogen en beeld je in dat je in de verte kijkt of staar naar een foto met een vergezicht.
 2. Zorg dat je regelmatig variatie aanbrengt in de kijkafstand.
 3. Even nadenken over een zin? Sluit dan ondertussen je ogen. Om extra rust te geven aan je ogen kan je je handen voor je gesloten ogen houden.
 4. Loop regelmatig weg van je scherm om bijvoorbeeld koffie te halen en ga na elke printopdracht naar de printer.
 5. Tijdens het gebruik van een computerscherm knipper je tot vijf keer minder met je ogen. Elke 20 minuten de ogen 10 keer langzaam sluiten alsof je gaat slapen, houdt ze vochtig en voorkomt irritatie.
 6. Gebruik eventueel oogdruppels om de vochtigheid van je ogen op peil te houden. Zeker als je lenzen draagt.

SUNGLASSES VIA GOOGLE CHROME

Gebruik je Google Chrome? Installeer dan de extensie “sunglasses”. Hiermee kan je via een schuifregelaar de helderheid van webpagina’s aanpassen.

 1. Surf naar de Google Chrome Webstore en klik in de linkermenu Extensies aan.
 2. Typ in het zoekvakje linksboven sunglasses.
 3. Klik op de blauwe +GRATIS knop achter de extensie Sunglasses om het programma toe te voegen aan Google Chrome.sunglasses-app
 4. De knop is nu geïnstalleerd in Google Chrome. Om hem te gebruiken klik je op het pijltje achter de webadresbalk. Klik op sunglasses als je de helderheid van een webpagina wil aanpassen.sunglasses-extensieknop
 5. Er verschijnt een schuifregelaar waarmee je zelf de helderheid kan instellen. Let op de witte achtergrond van de webpagina. Ziet die het wit eruit als een lichtbron? Dan is het te helder. Als het er vaal en grijs uitziet dan is het misschien te donker. Een kleine correctie bv. 2 kan al voldoende zijn om de achtergrond zacht wit te maken. Druk op de Saveknop als je tevreden bent.sunglasses-slider

MEER INFO

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s