Mails ontvangen van Google+ contacten

plus-badge

Heb je een Gmail en een Google+ account? Dan kan je sinds begin 2014  je contacten op Google+ rechtstreeks een mail sturen, zelfs als je hun e-mailadres niet kent.

Dat kan handig zijn, maar hoe zit het met de privacy?

Hoe werkt het?

  1. Open een nieuw bericht in Gmail
  2. Typ in het AAN-veldje de naam van je Google+ contact
  3. Selecteer de gewenste persoon en verstuur je mail

nieuw-bericht-googleplus

De allereerste keer dat je een mail zo verstuurt, krijg je een duidelijke waarschuwing dat je hiermee je e-mailadres doorgeeft aan deze Google+ contactpersoon. Zij zullen dus jouw mailadres kennen, maar jij dat van hen nog steeds niet. Alleen wanneer je mail wordt beantwoord, wordt hun e-mailadres voor jou zichtbaar.

Je krijgt deze boodschap dat je je e-mailadres gaat prijsgeven ook slechts eenmalig te zien. Na die ene keer moet je zelf wel goed onthouden dat je een stukje van je privacy prijsgeeft. Helemaal anoniem mailen met je Google+ contacten kan dus niet.

Is er een alternatief?

Wil je een berichtje sturen naar een Google+ contact, maar je e-mailadres toch niet delen? Dan kan je gewoon een bericht delen op de Google+ startpagina met enkel en alleen die persoon. Zo kan je ook een privé-conversatie voeren tussen twee personen. Het nadeel is wel dat dit gewoon verschijnt in de berichtenstroom van je Google+ contact. Hij of zij merkt het dus misschien niet eens op.

Kan je mails via Google+ blokkeren? 

Wil je geen mails krijgen via je Google+ contacten? Pas dan de instellingen van je Gmail aan.

1. Klik hier om de instellingen van je Google mail te openen.

2. Scroll naar beneden tot je ‘E-mail via Google+’ ziet staan.

emailgoogle+

3. Standaard heeft Google  ‘Iedereen op Google+’ ingesteld. Gelukkig kan je dat eenvoudig aanpassen door op het menuknopje te klikken. De keuzes zijn ‘Kringen’, ‘Uitgebreide Kringen’ of ‘Niemand’. Als je kiest voor ‘Kringen’ kunnen enkel je vrienden je mailen, met ‘Uitgebreide Kringen’ kunnen ook de vrienden van jouw vrienden je bereiken. Wil je absoluut geen e-mails via Google+ontvangen, dan kies je voor ‘Niemand’.

4. Scroll helemaal naar beneden en klik op ‘Wijzigingen opslaan’.

.

Jammer dat ook Google+ bij nieuwe functies instellingen blijkt te kiezen die gebruikers de minste privacy bieden. Toch is het ook nuttig om te weten dat zelfs bij de instelling ‘Iedereen op Google+’, je e-mail toch nog een beetje beschermd is. Mensen die je niet kent, kunnen je slechts één e-mailbericht sturen. Als je daar niet op antwoordt, hoor je nooit meer iets van hen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s