Kijk je facebookprivacy na

facebook_strandIn de instellingen van Facebook is een handige privacyfunctie ingebouwd. Met een paar klikken kan je je eigen pagina bekijken net alsof je een van je vrienden bent. Of je kan ervoor kiezen je pagina te zien als een onbekende. Zo wordt het makkelijk om na te gaan wat je allemaal aan wie toont.

Weergeven als een onbekende

Ga eerst naar je tijdlijn: klik op je eigen naam naast het facebook-zoekvak.

Klik op het tandwieltje naast ‘activiteitenlogboek’ en selecteer ‘Weergeven als’.

weergeven_als

Bovenaan verschijnt in de zwarte balk “Zo ziet je tijdlijn eruit voor: Openbaar – Bekijken als specifieke persoon”. Klik op OK om het kadertje te doen verdwijnen en je ziet op je tijdlijn wat je met de wijde wereld deelt…

tijdlijn_voor_open

Weergeven als een van je vrienden

Je kan doen alsof  je een van je vrienden bent die je pagina komt bekijken. Klik daarvoor op ‘Bekijken als specifieke persoon’ (zie fotootje boven) en tik de naam in die je wilt nakijken.

tijdlijn_voor_bor

Deze functie is vooral nuttig als je meerdere vriendenlijsten hebt en niet alle berichten of foto’s deelt met je baas/collega’s, je familie of vrienden.

En wat zien vrienden van mijn vrienden?

Eén probleem, je kan op deze manier niet nagaan wat vrienden van je vrienden kunnen zien. Bij Facebook is het zo dat een foto die jij oplaadt ‘voor vrienden’ en waar je iemand in tagt, ook gezien kan worden door alle vrienden van die getagde persoon, zelfs als die niet bevriend zijn met jou.

Dit rarigheidje kan er toe leiden dat foto’s die ‘privé’ worden opgeladen toch buiten de vriendenkring terechtkomen en een eigen leven beginnen leiden. Gelukkig kan je ook dit aanpassen.

Klik op het tandwieltje rechts bovenaan in de blauwe facebookbalk en selecteer ‘privacyinstellingen’.

privacyinstellingen

In het instellingenscherm zie je de vraag ‘Wie kan mijn toekomstige berichten zien?’. Klik op ‘Bewerken’ in dezelfde regel.  Klik dan op de knop met de oorspronkelijke instelling en kies voor ‘Aangepast’.

privacy-aangepast

In het volgende schermpje moet je dan enkel nog het vakje ‘Vrienden van personen die zijn getagd’ uitvinken.

vriendenvantags

Sla de wijzigingen op. Nu zijn je toekomstige facebookfoto’s en -berichten echt enkel zichtbaar voor mensen in je vriendenlijst.

.

MEER INFO

Facebook en privacy – Digigids-artikel met Bib-strip

Facebook help – privacypagina van Facebook zelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s