Je smartphone? Gemakkelijk 10 toestellen waard!

Bijna elke eigenaar van een smartphone of tablet weet dat je zo’n toestel perfect kan gebruiken als fototoestel, muziekspeler of wekker. En dat is lang niet alles, je kan nog veel meer gadgets en nuttige toestellen gewoon vervangen door een app op je smartphone.

smartphone-user

De 10 hieronder besproken functies zijn beschikbaar voor zowel Android als iOS. Voor Android apps zoek je op de Google Play Store, voor iOS op de iTunes App Store.  Let wel op, de apps vernoemd in dit artikel dienen als voorbeeld, het zijn geen aanbevelingen!

1: Babymonitor

babyEr zijn verschillende losse babyfoons en camera’s op de markt die je kan verbinden met je smartphone of tablet. Maar deze toestellen zijn vaak erg duur. Als je echter twee smartphones of een combinatie van tablet en telefoon in huis hebt, heb je geen ander toestel meer nodig.

Apps als Baby Monitor (Android) en Baby Monitor 3G (iOS) laten je toe één toestel te gebruiken om de baby te monitoren, en het andere om alles te ontvangen. Deze apps bieden uitgebreide functies: geluidsgevoeligheid, bewegingsdetectie, live luisteren/kijken, opgebeld worden of een sms ontvangen,… Erg handig als je bijvoorbeeld bij vrienden op bezoek bent.

2: Decibelmeter

Te hard geluid kan erg schadelijk zijn. Maar hoe kom je nu makkelijk te weten hoe luid het precies is op een feestje, een optreden of op de werkvloer? Download decibel-apps. Er zijn verschillende gratis versies verkrijgbaar, zoals Sound Meter voor Android of Decibel 10th voor iOS.

Besef wel dat de microfoon in een gsm nooit even gevoelig kan zijn als een professionele geluidsmeter die enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s kost. Deze goedkope of gratis apps gebruik je dus het beste om een eerste indruk te krijgen. Als dat voortdurend resultaten rond het gevaargebied oplevert, kan je nog overwegen een professionele meting te laten doen.

3: Instrumentenstemmer

guitarEen stemapparaat is onmisbaar voor elke muzikant. Losse stemapparaten zijn niet zo duur meer, maar er zijn ook gratis oplossingen. Download bijvoorbeeld de n-Track Tuner app voor Android of voor iOS, of een van de tientallen andere tuner-apps. In tegenstelling tot de decibelmeters werken deze apps overigens wél heel precies op tablets en smartphones.

4: Kompas

Misschien niet iets wat je dagdagelijks gebruikt, maar als je toch even het noorden kwijt bent, kan een goede kompasapp je helpen. Een kompas zit standaard bij de hulpapps in iOS7, en ook voor Android toestellen zijn er gratis kompassen te downloaden, bijvoorbeeld Smart Compass of Tiny Compass.

5: Lichtmeter

sunbeamAls je enkel fotografeert met een digitale camera heb je dit waarschijnlijk niet nodig. Maar als je soms ook een analoge camera gebruikt, ken je het belang van een lichtmeter. Ook die toestelletjes kan je nu makkelijk vervangen door apps. Zo is er Light Meter Free voor Android, en Pocket Light Meter voor iOS, allebei gratis te downloaden.

6: Scanner

Als je niet per sé foto’s of tekeningen in erg hoge resoluties hoeft te scannen, kan je op deze manier heel wat ruimte winnen en geld uitsparen. De camera van je smartphone is namelijk meer dan scherp genoeg om tekst te scannen. Download de gratis Camscanner app voor Android of voor iOS en je kan makkelijk documenten, rekeningen, bonnetjes of wat dan ook inscannen. Bijsnijden, helderheid verbeteren, opslaan als pdf of jpg en meteen doorsturen via e-mail is allemaal standaard.

7: Stappenteller

marathonBen je een sportieve loper? Verschillende online diensten bieden gratis apps aan die je gegevens en prestaties bijhouden, afgelegde routes bewaren, afstands- of tijdsdoelen opstellen enzovoort. Je kan je loopervaringen rechtstreeks delen op Facebook of Twitter. RunKeeper en Runtastic zijn twee erg populaire apps, en allebei verkrijgbaar voor zowel Android als voor iOS.

8: Vergrootglas

Handige truc: gebruik de camera van je telefoon in combinatie met de zoomfunctie als vergrootglas! Soms kan het moeilijk zijn om het toestel stabiel te houden als je helemaal bent ingezoomd. In dat geval neem je eerst een foto van wat je wil vergroten en zoom er daarna op in.

9: Waterpas

crookedhouseElke smartphone die automatisch het scherm draait als je het toestel kantelt, is uitgerust met een zogenaamde versnellingsmeter. En die kan nog veel preciezere opdrachten aan dan gewoon meten waar boven en onder is. Je kan je telefoon met andere woorden perfect gebruiken als waterpas. In iOS zit de waterpas als extra functie bij het kompas (veeg naar links op het kompasscherm), en ook voor Android zijn er gratis waterpasapps te krijgen.

10: Zaklamp

Zowel Android- als iOS toestellen met versie 7 geïnstalleerd, beschikken standaard over een heel goede zaklampapp. Wil je toch nog meer mogelijkheden, dan kan je met verschillende gratis en betalende apps functies als dimmen, stroboscooplicht of zelfs morsecode uitproberen. Color zaklamp HD voor Android bijvoorbeeld, of Light voor iOS.

MEER INFO:

Lees hier alle Digigidsartikels over mobiele apps.

(foto’s: Flickr via Creative Commons Search)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s