Tips voor Windows 8


het startscherm
Windows 8 ziet er héél anders uit dan zijn voorganger. Een nieuw bureaublad, een nieuwe interface en een nieuwe manier van werken. Als je soms met de handen in het haar zit, bekijk dan even onze windows 8 tips!

Windows 8 ontgrendelen

Na het opstarten zie je bij Windows 8  een vergrendeld startscherm. Je kan dat met de muis naar boven slepen, maar het is makkelijker om gewoon een willekeurige toets op het toetsenbord in te drukken. Windows wordt dan meteen ontgrendeld.

Opdrachtenbalk weergeven

In de nieuwe interface van Windows vind je geen menubalken meer. In plaats daarvan is er een verborgen taakbalk die je kan oproepen met de toetsencombinatie [windows+z]. De inhoud van deze balk past zich altijd aan aan het programma waar je op dat moment mee aan het werken bent.

Charms-balk openen

De Charms-balk is de belangrijkste vervanger van de start-werkbalk uit vorige Windows versies. Het is het centrale bedieningspunt van je computer. Roep hem op door met de muis rechtsboven of rechtsonder het scherm te bewegen, of via de toetsencombinatie [windows+c]. Ook de Charms-balk verandert van inhoud afhankelijk van waar in het systeem je je bevindt.

windows-8-logo-3

Programma’s toevoegen aan het startscherm

Je kan elk geïnstalleerd programma toevoegen aan je startscherm, zodat je het makkelijk kan terugvinden. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek in het scherm, kies ‘Alle apps’, en klik met de rechtermuisknop op het programma dat je aan het startscherm wil toevoegen. Kies als laatste voor ‘Vastmaken aan Start’.

Programmagroepen maken

Als je startscherm een rommeltje dreigt te worden kan je programma’s groeperen. Klik op het icoontje of de tegel van het programma en sleep dat naar uiterst rechts, naast de andere tegels. Doe dat voor elk programma dat je aan de groep wil toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op de groep en daarna in de balk op ‘naam aan groep geven’. Tik een naam voor de groep in en klik op ‘Naam geven’ om het proces af te ronden.

Oud en vertrouwd

Als je toch nog niet overtuigd bent dat die nieuwe interface iets voor jou is, kan je met de tegel ‘Bureaublad’ (standaard staat die links onderaan) de oude Windows 7 vormgeving terug oproepen… maar zonder startknop. Gelukkig bestaan er verschillende programmaatjes die opnieuw een startknop doen verschijnen. Let wel op, dat zijn geen officiële Microsoft programma’s. Veel succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s