Draadloos internet, wifi en 3G – wat is het verschil?

aerials_antenna-850299_91271393

Toegang tot het internet is vaak onontbeerlijk als je alle functies van je tablet of smartphone wil kunnen gebruiken. Verschillende apps werken namelijk alleen als ze verbinding kunnen maken met hun achterliggende databank of website. Dat kan via Wifi of via 3G, maar wat is nu precies het verschil tussen die twee?

wi-fi-logoBeiden bieden toegang tot het internet, maar de achterliggende technologie is anders. Wifi is de draadloze connectie zoals de meeste mensen die thuis hebben. De internetverbinding komt via een kabel binnen en gaat naar een router. Dit apparaat zet het signaal uit de kabel dan om naar een draadloze verbinding. Wifi is erg snel maar heeft een klein bereik. Na enkele tientallen meters valt het signaal al weg. De draadloze internetverbindingen waar je in bibliotheken, hotels of winkelcentra vaak gratis op kan surfen zijn van dit type.

3G3G (of 4G) is een internetverbinding via het gsm-netwerk, en wordt ook mobiel internet genoemd. Het bereik van 3G is veel groter dan dat van wifi, wat betekent dat je overal waar je met je gsm kan bellen ook op het internet kan. Maar de verbinding is een stuk trager en aan het gebruik van 3G zijn vaak extra kosten verbonden, zeker als je je in het buitenland bevindt (roaming). De horrorverhalen over gsm-rekeningen van honderden euro’s na een reis hebben meestal te maken met dit soort verbinding.

Een toestel dat uitgerust is met beide zal meestal standaard connectie proberen te maken via wifi, en pas als er geen wifinetwerk te vinden is overschakelen op 3G. Als je zeker wil zijn dat je niet ongewild extra kosten oploopt, kan je je toestel het beste instellen om nooit automatisch een 3G-verbinding te maken.

Hotspots

In België kunnen klanten van Telenet en Belgacom -met het juiste abonnement- gratis toegang krijgen tot het wifi hotspotnetwerk van beide operatoren: de Telenet homespots en het Belgacom FON-netwerk. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je wel telkens inloggen met de gebruikersnaam en het paswoord van je internetabonnement.

Advertenties

2 thoughts on “Draadloos internet, wifi en 3G – wat is het verschil?

  1. best mensen van de bib bornems digigids
    myn naam is willeke bekkers uit leiden ik hep een vraag waar geeft dat aan dan 3g als ik myn fiwfi uit zet dan geeft dat aan en zet ik me wifi aan dan is weg wat kan ik er aan doe zo dat er niet meer trugt komt zo dat ik aleen maar myn wifi kan ge bryken groetjes van willeke bekkers uit leiden

    • Hoi Willeke,
      De meeste smartphones verbinden automatisch met 3G als er geen wifi te vinden is. Je kan dit aan- of uitzetten in de instellingen. Hier is een filmpje hoe je dat doet op een iPhone3 -het is nog ongeveer hetzelfde op recentere modellen. En hier kan je zien hoe je het moet doen op een Android toestel. Aleen waar de man op 0:18 in dat filmpje dan dataroaming afzet, moet jij ‘Gegevenstoegang aan’ uitschakelen. Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s