Leuke gratis foto-apps

camera

Veel smartphones en tablets zijn uitgerust met geweldige cameraatjes. De iPhone heeft bij velen al helemaal de rol van compact fototoestel overgenomen. Camera’s op de verschillende Android toestellen vertonen meer kwaliteitsverschillen, maar zelfs de minste kan nog altijd goed dienst doen als je snel iets wil vastleggen en enkel je gsm bij de hand hebt.

Het leuke aan fotograferen met je smartphone of tablet is dat je meteen daarna op een eenvoudige manier allerlei dingen met die foto’s kan uithalen. Je kan bijsnijden, verscherpen, kleurenfilters, structuureffecten en fotolijsten invoegen of zelfs professionele wenskaarten laten drukken en verzenden.

De volgende 7 apps zijn helemaal gratis en makkelijk in gebruik. De meeste bieden de mogelijkheid om tegen betaling meer functies, filters of effecten te downloaden, maar ook zonder die extra pakketten kom je al een heel eind. Wenskaarten laten drukken en verzenden kost uiteraard wel geld. Let dus op waar je op tikt!

Om de apps te installeren:

 1. open de App Store op je iPhone/iPad of de Google Play Store op je Android-toestel
 2. typ de naam van de app in het zoekvak (het vergrootglas)
 3. tik op ‘installeer’
 4. volg eventuele verdere instructies op je scherm

Fotobewerking

 • Aviary (beschikbaar voor Android, Chrome, iPhone, iPad)
  Aviary

  Aviary

  Aviary is een bekend pakket dat onder meer door fotosite Flickr wordt ingeschakeld om je foto’s online te bewerken. De mobiele basisversie kan helderheid, contrast, kleurdiepte en nog veel meer aanpassen, geeft toegang tot 12 fotofilters en laat je ook toe tekst en tekeningen op je foto’s plaatsen. Het resultaat kan je opslaan of delen op je favoriete sociale netwerk: Facebook, Twitter, Google+,…

 • Instagram (beschikbaar voor Android, iPhone, iPad)
  Instagram

  Instagram

  Instagram is misschien wel de bekendste mobiele foto-app. Door de originele retro-effecten kan je zelfs je meest slome snapshot omtoveren tot een fantastische foto om te delen met je vrienden. Vooral van het ingebouwde tilt-shift effect zal je veel plezier hebben. Je bewerkte foto’s kan je opslaan of posten op de Instagram-site. Facebook, Twitter en andere sociale netwerken worden uiteraard ook ondersteund.

 • Photoshop Express (beschikbaar voor Android, iPhone, iPad)
  Photoshop Express

  Photoshop Express

  Photoshop is al jaren de te kloppen standaard onder fotobewerkingsprogramma’s op computer. En de versie voor mobiele apparaten mag er ook wezen. Je kan foto’s bijsnijden, roteren, de kleurbalans en het contrast aanpassen en nog veel meer. Je kan ook al eens proeven van het gamma aan effecten, filters en fotolijsten: een zevental van elk mag je gratis gebruiken.
  Als gratis download is dat al bijzonder straf, maar de volledige kracht van deze app krijg je door de packs met extra functies te kopen. De volledige set kost ongeveer €9,00 en omvat onder meer ruisvermindering, een zelfontspanner en tientallen extra effecten en lijsten.

 • MS Photosynth (beschikbaar voor iPhone, iPad, Windows Phone)
  MS Photosynth

  MS Photosynth

  Panoramafoto’s zijn héél indrukwekkend. Vroeger kostte het veel moeite -en duur professioneel materiaal- om ze in elkaar te knutselen. Maar nu niet meer. Installeer Microsoft Photosynth en je kan panorama’s fotograferen door simpelweg je toestel te richten, op ‘start’ te tikken en naar links of rechts te bewegen. Je kan het resultaat gewoon voor jezelf bewaren of Microsoft de toestemming geven om de foto’s te publiceren op bing Maps.

 • Pixlr-o-matic (beschikbaar voor Android, Chrome, iPhone, iPad)
  Pixlr-O-Matic

  Pixlr-O-Matic

  Pixlr-o-matic lijkt wel wat op Instagram. Je kan er niet in bijsnijden of rode ogen mee verwijderen, maar je kan wel in drie eenvoudige stappen leuke effecten, filters en lijsten aan je foto’s toevoegen. Standaard zijn er ongeveer twintig van elk beschikbaar, maar je kan er nog tientallen extra gratis downloaden.

Post- of wenskaartjes

 • Cards (beschikbaar voor iPhone, iPad)
  Cards

  Cards

  De oude trend vernieuwd: post- of wenskaarten laten drukken van je eigen foto’s kan nu ook al van op mobiele apparaten. De Cards app is van Apple zelf en dus enkel beschikbaar op iPhone of iPad. Maar hij is gratis te downloaden, heel gebruiksvriendelijk, en levert postkaarten af van héél hoge kwaliteit. Die worden namelijk in luxueuze hoogdruk afgewerkt. Drukken en wereldwijd verzenden kan vanaf €4,49 per kaart.

 • Touchnote Postcards (beschikbaar voor Android, iPhone, iPad)
  Touchnotes

  Touchnotes

  Met Touchnote kan je ook van op je Android toestel postkaarten ontwerpen. De kaarten worden gedrukt op glanskarton in ‘gewone’ vierkleurendruk, wat meteen verklaart waarom ze een stuk goedkoper zijn dan de Cards van Apple. Drukken en wereldwijd verzenden kan hier al vanaf €1,49 per kaart.

Veel plezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s