Veilig online winkelen

file0001911026061Onlangs in de pers: Belg koopt heel weinig op internet. We geven ongeveer de helft uit van wat iemand in Nederland of Duitsland online spendeert. Nochtans is online winkelen niets om bang voor te zijn. Toch niet als je rekening houdt met enkele eenvoudige tips.

Programma’s up-to-date houden

Kijk eerst en vooral na of je computer volledig up-to-date is. Zorg dat je de meest recente versie van je besturingssysteem, browser en virusscanner gebruikt en laad de laatste virusdefinities in. Als je voor een webwinkel een account moet aanmaken, kies dan zeker voor een veilig wachtwoord.

Nooit via spam

Koop nooit iets via een ongevraagde e-mail of spam. De kans is te groot dat de e-mail frauduleus is.

Let op bij doorklikken

file000654182521Als een site doorverwijst naar een bepaalde webwinkel, kijk dan de url of het webadres na. Phishing sites zien er meestal heel goed uit, maar in het adres vind je vaak nog wel een aanwijzing. Webwinkel http://www.bol.com zou bijvoorbeeld nagemaakt kunnen worden onder het adres http://www.boI.com (met een hoofdletter I in plaats van een kleine l).

Ook als een webwinkel je doorverwijst naar bijvoorbeeld Paypal of de site van je bank, kijk dan na of het webadres wel klopt voor je iets invult.

Veilige internetverbinding

Geef op het internet alleen betalingsgegevens in wanneer je met een beveiligde verbinding surft. Dit kan je makkelijk nagaan. In de meeste browsers wordt een veilige verbinding weergegeven met de letters https, een hangslotje en groene tekst of een groene achtergrond in de adresbalk. Enkele voorbeelden:

Een veilige verbinding bij Google Chrome

Een veilige verbinding bij Microsoft Internet Explorer

Een veilige verbinding bij Mozilla Firefox

Een veilige verbinding bij Mozilla Firefox

Ziet de site er betrouwbaar uit?

Let op het watermerk van iStockphoto.com

Let op het watermerk van iStockphoto.com

Staat er een adres en telefoonnummer op de site of is de enige contactinformatie een e-mailadres? Een naam, volledig adres en registratie of btw-nummer geven toch al meer garanties.

In welk land is het bedrijf gevestigd? Welke resultaten krijg je als je het bedrijf googelt? Ziet de site er verzorgd uit?

Als er foto’s of afbeeldingen op de site staan, kijk dan bijvoorbeeld of er geen watermerk op staat, zoals hiernaast. Zo’n foto wordt waarschijnlijk illegaal gebruikt en dat is geen goed teken voor de betrouwbaarheid van een webwinkel. Uiterlijk zegt niet alles, maar een professioneel bedrijf let meestal wel op zijn uitstraling en imago.

Je kan ook Howard, je persoonlijke online shopping assistent inschakelen. Howard verzamelt informatie die je helpen de betrouwbaarheid van een onlinewinkel in te schatten.

Nazorg

Probeer je aankoop goed op te volgen. Druk de webpagina met de betalingsbevestiging af (via schermafdruk als je papier wil uitsparen) en lees en bewaar alle e-mails die je over de aankoop en betaling ontvangt. Mocht er met de uiteindelijke afrekening iets niet kloppen, verwittig dan zo snel mogelijk je bank en bezorg hen alle informatie.

MEER INFO:

Het Europees consumentencentrum heeft tal van nuttige tips en een interessante lijst veelgestelde vragen (FAQ of frequently asked questions). Je kan er ook terecht om een klacht in te dienen of gratis juridisch advies in te winnen.

Wil je het onlineshoppen eens proberen? Met deze webwinkels zit het qua veiligheid wel goed:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s