Haal het meeste uit je batterij

Batterijen zijn alomtegenwoordig. Laptops, gsm’s, tablets, zowat alle mogelijke technologische gadgets maken gebruik van batterijen. En er gaat heel wat foute informatie rond over wat je nu precies moet doen om die batterij zo lang mogelijk te laten meegaan.

De reden voor deze foute informatie is de stille evolutie van technologie. Tot ergens midden de jaren 2000 werden oplaadbare batterijen gemaakt van nikkelverbindingen (opschrift: NiCd of NiMH). Tegenwoordig werken de meeste technologische apparaten echter met het veel efficiëntere lithium (opschrift: Li-ion of LiPo).

Beide types batterijen hebben heel andere eigenschappen. Nikkelbatterijen vertonen bijvoorbeeld het zogenaamde geheugen-effect: ze verliezen hun capaciteit als je ze niet helemaal opbruikt voor je ze weer volledig oplaadt. Lithiumbatterijen gedragen zich net omgekeerd, ze verslijten juist sneller als je ze steeds volledig ont- en oplaadt.

Volg deze tips om je lithiumbatterijen zo lang mogelijk mee te laten gaan:

Initialiseren

Net zoals bij nikkelbatterijen moet je een nieuwe lithiumbatterij voor gebruik eerst volledig opladen. Dat heet initialiseren en maximaliseert de capaciteit en de potentiële levensduur. Voor een gemiddelde lithiumbatterij duurt helemaal opladen ongeveer 6 uur. Negeer je toestel als het al sneller aangeeft dat de batterij vol is, bij de eerste oplaadbeurt is dat namelijk niet juist. Initialiseren dient net om ervoor te zorgen dat het toestel de batterij correct kan lezen.

Temperatuur

Hitte is nefast voor lithiumbatterijen. Gebruik ze bij voorkeur bij kamertemperatuur -tussen 18 en 25°C. Een toestel meenemen in je jaszak is dus beter dan in je broekzak. Laat je toestellen ook niet achter en laad ze zeker niet op in een gloeiend hete of een ijskoude auto. Wacht tot de temperatuur weer genormaliseerd is.

Oplaadbeurten en extremen

Laad regelmatig de batterij op en verbruik ze slechts voor ongeveer 30% voor je ze weer oplaadt. Qua slijtage komt één volledige oplaadbeurt overeen met 5 à 10 oppervlakkige. Je batterij gaat dus 2 keer zo lang mee (5 of 10 x 30% = 150-300%).

Vermijd extreme ont-of oplaadbeurten en wacht niet tot de lithiumbatterij bijna leeg is om op te laden. Opladen tot 85 à 95% is ideaal en beter dan 100%. Laat je toestel dus ook niet langer dan nodig in het stopcontact zitten. Sommige laptops zijn beveiligd tegen overladen, maar de meeste gsm’s en tablets zijn dat niet.

Schoonmaken

Ook bij zorgvuldig gebruik kan er toch stof in je toestel terechtkomen dat de batterijcontacten vervuilt. Dat zorgt voor verminderde prestaties en kan kleine stroompieken veroorzaken die de levensduur van je batterij verkorten. Maak van tijd tot tijd de batterijcontacten schoon met een wattenstaafje en ontsmettingsalcohol.

Vervangen

Is je batterij ondanks al je goede zorgen toch aan vervanging toe? Hou dan bij aankoop van een vervangbatterij de fabricatiedatum in de gaten. Lithium batterijen beginnen immers meteen na productie al te verslijten . Hoe verser je batterij, hoe langer jij ervan kan genieten.

MEER INFO:

How to Prolong Lithium-based Batteries – webpagina – artikel (Engels)

Make Your Cell Phone Battery Last Longer – webpagina – Wikihow (Engels)

Proper Care Extends Li-Ion Battery Life – pdf – lancair.net (Engels)

Advertenties

One thought on “Haal het meeste uit je batterij

  1. Pingback: Batterij tips… | Bib Bornems Digigids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s