Ongewenste e-mail dingen

Ook als je nog maar even actief bent op het internet, heb je ongetwijfeld al ongewenste e-mails ontvangen. Dat kunnen ‘gewoon’ reclameboodschappen zijn, maar ook verschillende vormen van e-mailfraude. Toch kan je je hier tamelijk makkelijk tegen wapenen. Gezond verstand en enkele eenvoudige basisregels helpen al veel onheil voorkomen.

419 / Nigeria

Als een e-mailbericht er te goed uit ziet om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Laat dus maar meteen alle hoop varen op die 35 miljoen euro/dollar/pond uit Bangladesh of Nigeria. Dit is de zogenaamde Nigeriaanse oplichting of 419-fraude. Waarom zou een buitenlandse Prins er net jou uitkiezen om zijn financieel plannetje op te zetten? Als je geen bestaande connecties hebt met de royalty-familie in kwestie is het beste om de mails van deze prinsen, jonkers of ander blauw bloed gewoon meteen de prullenbak in te gooien.

Phishing-fraude

Phishing is een andere veelgebruikte techniek. Lees er alvast eens het Digigids-artikeltje op na, en kijk ook eens op de anti-phishing pagina van Seniorennet: zij bieden onder meer een afdrukbare infografiek die iedereen kan gebruiken om phishing makkelijker te herkennen.

Spam

Voor internetproviders vormt spam een enorm probleem. In 2011 was bijna 90%  van alle e-mailberichten spam, wat dataverbindingen en servers onnodig hoog belast. Thuisgebruikers lopen gelukkig minder gevaar met de ongewenste reclameboodschappen van  ‘gewone’ spam e-mail. Maar het vult je opslagruimte, maakt je inbox erg onoverzichtelijk en het manueel ordenen en verwijderen kost je veel tijd.

Gelukkig kan je de meeste spam-berichten makkelijk herkennen:

  • ze komen van een zender die je niet kent
  • ze bevatten vreemde spelfouten of doen aan letterwisseling om spamfilters te omzeilen
  • ze bieden iets te koop aan, aan interessante maar dringende voorwaarden (bv. 80% korting als je vandaag nog koopt)

Je kan je inkomende post ook automatisch filteren. De meeste moderne webmaildiensten en programma’s bieden gratis goede spamfilters aan. Die filters sturen alle berichten die lijken op spam meteen naar een speciale map zodat ze niet in je inbox terechtkomen.

Webmail

De twee grootste webmaildiensten bieden allebei uitstekende berichtenfilters:

Outlook of Outlook Express

Ook de e-mailprogramma’s Outlook 2003 en 2007 hebben eigen spamfilters. Je vind ze in het menu ‘extra’ onder ‘opties’. Klik dan in het tabblad ‘Voorkeuren’ op de knop ‘ongewenste e-mail’ om de beveiligingsopties in te stellen.

Als je nog met Outlook Express mocht werken, kan je het beste Windows Live Mail of Mozilla Thunderbird installeren, allebei gratis e-mailprogramma’s met ingebouwde spamfilters.

Soms gebeurt het dat de spamfilter iets te ijverig zijn werk doet, en dat legitieme berichten toch bij de ongewenste e-mails belanden. Daarom is het belangrijk van tijd tot tijd de map met ongewenste e-mails even na te kijken. Als je er inderdaad e-mails terugvindt die niet ongewenst zijn, kan je dat de spamfilter met enkele muisklikken laten weten.

Google gmail: ga naar de map ‘spam’, selecteer de berichten die geen spam zijn en druk op de knop ‘geen spam’:

Microsoft Hotmail (of Outlook.com): ga naar de map ‘ongewenst’, selecteer de berichten en druk op de knop ‘niet ongewenst’:

Outlook: ga naar de map ‘ongewenste e-mail’ of ‘junk e-mail’ en selecteer de berichten. Hier heet de knop waar je op moet drukken ‘Geen ongewenste e-mail’:

MEER INFO:

belgium.be – pagina over internetfraude van de Belgische overheid
waarschuwingsdienst.nl – de Nederlandse overheid waarschuwt over digitale oplichterij
wikibooks.org – WikiBoek over veiligheid op het internet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s