Spotify, je online muziekleverancier

Ben je een muziekliefhebber? Dan moet je zeker Spotify eens uittesten. Sinds 2006 is dit Zweedse bedrijf actief en het biedt nu ook in België zijn dienstverlening aan. Via deze website kan je meer dan 16 miljoen liedjes beluisteren. Helemaal legaal! Jij krijgt als gebruiker toegang tot de muziekalbums en beluistert de muziek via internet (streaming) terwijl de platenlabels en artiesten een vergoeding ontvangen voor elk nummer dat gespeeld wordt. Maar er is ondertussen ook kritiek dat het om te kleine bedragen gaat en dat het vooral de platenmaatschappijen zijn die er nog iets aan verdienen…

.

Gratis of betalend

De website heeft 10 miljoen gebruikers waarvan 3 miljoen voor een betalend abonnement kozen. Probeer de gratis versie eens uit. Je verplicht je nergens toe en als het naar meer smaakt, dan kan je later nog altijd een betalend abonnement nemen.

Spotify free is gratis en geeft je een half jaar lang onbeperkte toegang tot de muziekbibliotheek van Spotify. Helaas mag  je daarna nog maar 2,5 uur per week beluisteren met een maximum van 10 uur per maand. Oorspronkelijk was er ook een beperking dat je een liedje maar 5 keer mocht beluisteren, maar die limiet werd afgeschaft. Op de gratis versie wordt de muziek wel onderbroken door reclameboodschappen.

Spotify Unlimited is het goedkope abonnement (€4,99/maand) zonder reclame en met onbeperkte toegang tot de muziekdatabank. Bij Spotify Premium, de luxe-versie (€ 9,99/maand) krijg je bovendien optimale geluidskwaliteit. Je kan je de muziek ook afspelen op je mobiele telefoon en gelijktijdig op meerdere toestellen of offline beluisteren.

Aan de slag met Spotify

Sinds eind 2011 werkt Spotify intensief samen met Facebook. Je kan je favoriete muziek of afspeellijsten delen met je Facebookvrienden. Helaas houdt de samenwerking ook in dat wie vanaf nu Spotify wil gebruiken, zich eerst moet aanmelden bij Facebook…

  1. download  en installeer de gewenste Spotify-versie op je computer,
  2. registreer/log in bij Facebook,
  3. open Spotify via de snelkoppeling op je bureaublad,
  4. log in met je Facebookgegevens,
  5. klik in het zoekvak linksbovenaan en zoek de liedjes, artiesten die je wil beluisteren,
  6. de resultatenlijst verschijnt. Dubbelklik op het liedje dat je wil horen. Onderaan links verschijnen de afspeelknoppen zoals je ze ook op een cd-speler aantreft.

Spotify biedt ook extra’s zoals het aanmaken van afspeellijsten, muziek delen, bibliotheken aanleggen en favoriete nummers markeren met een ster, de engelstalige biografie lezen van een artiest, enzovoort.

Via apart te installeren ‘Spotify-apps‘ kan je bovendien nóg extra functies toevoegen: een app of toepassing die nieuwe liedjes aanraadt op basis van wat je de laatste tijd beluisterd hebt bijvoorbeeld, een die liedjesteksten toont die je kan gebruiken als karaokeversie (Tune-wiki) of een die afspeellijsten maakt volgens je gemoedstoestand.

MEER INFO

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s