Groen printen

Het computertijdperk heeft niet geleid tot minder papierverbruik, integendeel. Uit onderzoek blijkt dat van elke vijf geprinte pagina’s er één in de vuilnisbak belandt zonder gelezen te worden.  Belgen verbruiken 350 kg papier en karton per jaar. We staan op de tweede plaats in de top 30 van de meest verbruikende landen ter wereld. Even nadenken voor je afdrukt is dus beter voor het milieu én je portemonnee.

Minder printen

Druk niets af tenzij het echt nodig is. Misschien volstaat het wel om enkele pagina’s af te drukken in plaats van het hele document.

Bewaar dingen digitaal als dat kan. In plaats van een leuke webpagina af te drukken kan je er een schermafdruk van nemen en die bewaren als foto, of alle informatie selecteren en kopiëren naar een word- of tekstbestand.

Bekijk voor je afdrukt altijd eerst even het afdrukvoorbeeld. Zo print je niet per ongeluk de verkeerde pagina uit en kan je eventuele opmaakfoutjes nog verbeteren.

Minder en ecologischer papier gebruiken

Print je iets voor eigen gebruik? Gebruik dan kladpapier (met bv. oude of mislukte afdrukken) of print recto-verso. Je kan eventueel ook de optie twee pagina’s op één bladzijde aanvinken.

Kies voor gerecycleerd printpapier. Voor de productie van wit papier is is immers 3 keer meer energie nodig. Let ook op de verschillende milieulabels: het Blauwe Engel label, het Europese Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan label.

Kies voor papier dat TCF-gebleekt (Totally Chlorine Free, totaal chloorvrij) of ongebleekt is. De afkorting ECF (geen elementair chloor maar wel chloorverbindingen) duidt op een grote stap vooruit ten opzichte van chloorgebleekt papier, maar is nog steeds milieubelastend.

Geen gerecycleerd papier te vinden? Zoek dan naar papier met het FSC-keurmerk. Dit papier is afkomstig van duurzaam beheerde bosexploitatie (Forest Stewardship Council) en dus het meest ecologisch verantwoorde alternatief.

Minder inkt verbruiken

Kies bij de print-instelling voor de klad-modus en bespaar op kleureninkt door in zwart-wit te printen.

Installeer het milieuvriendelijke lettertype Ecofont Vera Sans op je computer. Dit lettertype heeft hele kleine gaatjes binnenin de letters waardoor je volgens de ontwikkelaars tot 25% inkt kan besparen.

Recycleer lege inktpatronen of cartidges. Het Nederlandse TV-programma De Rekenkamer kwam tot de conclusie dat we printen met goud en dat lege inktpatronen nog te weinig herbruikt worden.

Veel merken verkopen tegenwoordig printerinkt die op soja is gebaseerd. Deze is sowieso een stuk milieuvriendelijker dan de klassieke petroleum-inkt.

Minder energie verbruiken

Alle tips voor randapparatuur uit het vorige artikel groen computeren, geldt uiteraard ook voor printers. Zet je printer uit na elke printopdracht, vermijd standby-verbruik, en gebruik eventueel een stekkerdoos met schakelaar.

Gooi je printer op straat

Als je niet vaak iets moet printen kan je gebruik maken van een openbare printer. Breng je bestanden mee naar de bib (op USB-stick, CD-ROMschijf, of stuur ze naar een webmail waar je toegang tot hebt) en print ze uit via de publieke printer van de bibliotheek.

MEER INFO

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s