Groen computeren

Een computer plus bijhorende randapparatuur neemt al snel zo’n 10% van je totale elektriciteitsverbruik voor zijn rekening. Wil je zuiniger met de computer werken en meteen ook digitaal bijdragen aan een beter milieu? Het energieverbruik van een computer kan je makkelijk onder controle houden. Zo bespaar je per jaar 10 tot 50 euro op je totale energiefactuur.

Besparen op je computer

Stel om te beginnen het energiebeheer van je computer juist in. Hierdoor weet de computer dat hij zichzelf in slaapstand mag zetten wanneer er 15-30 minuten lang geen activiteit is geweest. Neem je een langere pauze, zet je computer dan gewoon uit!

Besparen op je beeldscherm

Stel je beeldscherm in zodat het na 5 à 10 minuten zonder activiteit zwart wordt. Door even met de muis te bewegen, licht je scherm meteen weer op.

Met een flatscreen heb je geen schermbeveiliging of screensaver meer nodig. Die verbruikt energie en verhindert de computer om in slaapstand te gaan wanneer je een langere pauze neemt. Bij oude CRT-schermen moest de screensaver voorkomen dat een beeld permanent zou inbranden, maar bij moderne flatscreens kan dit niet meer gebeuren.

Automatisch uitschakelen

Download je vaak erg grote bestanden of software en surf je met Firefox? Installeer dan de extensie automatisch uitschakelen. Zo blijft de computer niet langer opstaan dan nodig.

Stekkers en stekkerdozen

Is de computer en randapparatuur uitgeschakeld? Laat dan de stekkers niet in het stopcontact zitten. Vaak blijven de apparaten zo tóch nog energie verbruiken. Geen zin om de stekker van je laptop, desktop of printer steeds uit te trekken? Gebruik dan een stekkerdoos met een schakelaar. Als je die uitzet is er gegarandeerd geen verbruik meer.

Dit is trouwens ook een goede tip voor de nieuwste flatscreen televisies, die vaak geen echte aan/uitknop meer hebben.

Eco-button

Sommige computers hebben standaard een eco-button waarmee je met één druk op de knop de pc meteen in zijn maximaal energiebesparende stand brengen. Als jouw pc dat niet heeft, kan je via eco-button.com ook zo’n knop kopen. (Let wel op, we hebben deze knop niet zelf getest.)

 

MEER INFO

Advertenties

One thought on “Groen computeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s