Van azerty naar qwerty en terug

Oei, je begint te tokkelen op je toetsenbord en de letters komen helemaal verkeerd op je scherm terecht! Je wilt wat typen maar op het scherm verschijnt zqt. Nee, je computer is niet aangetast door een virus en je klavier is ook niet stuk. De oplossing is heel eenvoudig.

 


DE TOETSENCOMBINATIE : Alt + Shift

  1. druk op de Alt-toets en hou deze toets ingedrukt,
  2. druk nu gelijktijdig ook de Shift toets in,
  3. laat beide toetsen los.

Je toetsenbord reageert weer normaal. Alt + Shift is een toetsencombinatie om snel te schakelen van een toetstenbord met AZERTY-indeling naar een QWERTY-klavier.

In België zal het alfabetgedeelte van het toetsenbord beginnen met de letters a,z,e,r,t en y. Op dit AZERTY-toetsenbord is het makkelijk om Franse tekens zoals é è ç of à te typen.

In andere landen, Engelstalige maar ook Nederland, gebruiken ze een QWERTY-toetsenbord. Niet alleen zijn de eerste letters op het toetsenbord anders (q,w,e,r,t,y,…) maar staan ook de cijfers op een ander plaatsje. Ze staan niet bovenaan de toets, maar aan de onderkant. In tegenstelling tot bij een AZERTY-klavier hoef  je dus niet op de Shifttoets te drukken om een cijfer te typen.

Je merkt het nauwelijks want je computer is natuurlijk voorgeprogrammeerd om je toetsenbord correct te laten werken. De software is er echter ook voorzien op toetsenborden met andere toetsindelingen.

Je kan  je AZERTY-toetsenbord laten werken als een QWERTY-klavier door Alt + Shift in te drukken. Soms gebeurt dat per ongeluk en is je AZERTY-klavier dus plots omgetoverd tot een QWERTY-toetsenbord.  Druk nogmaals op Alt + Shift en de AZERTY-letters werken weer als AZERTY.  Test het even uit, dan merk je meteen hoe snel je dit probleem weer hebt opgelost door nogmaals dezelfde toetsencombinatie Alt + Shift te gebruiken.

NIEUW  TOETSENBORD?

Je kan een apart toetsenbord kopen en aan je computer koppelen.  Een extern QWERTY-klavier kan je dus aan een laptop hangen met een oorspronkelijk AZERTY-toetsenbord of omgekeerd.

De meeste toetsenborden (en computermuizen) zijn van het plug & playtype. Dit wil zeggen dat je ze alleen aan je computer moet koppelen en dat de installatie daarna automatisch verloopt. Je computer zal direct merken dat je een extern toetsenbord gebruikt en ervoor zorgen dat je meteen kan beginnen typen.

Helaas weet je pc dan nog niet in welke volgorde de toetsen op je nieuwe klavier staan… Schakel je over van AZERTY naar QWERTY of omgekeerd dan moet je dus nog eenmalig de instellingen op je computer aanpassen om de toetsen correct te laten werken. Vergeet niet vervolgens de pc of programma’s te herstarten anders hebben de wijzigingen nog geen effect.

MEER INFO

EENHANDIG TYPEN MET DVORAK

De meest verkochte toetsenborden (AZERTY en QWERTY) gebruiken de toetsenvolgorde van de oude typemachines. Om te verhinderen dat de hamertjes van de toetsen in elkaar zouden haken werden de letters die vaak na elkaar getypt moesten worden zo ver mogelijk uit elkaar gezet. Hierdoor vertraagde het typeritme waardoor er zich minder technische problemen voordeden. Bij het computerklavier speelt dit uiteraard geen rol meer. Sneller typen kan dan ook met een DVORAK-toetsenbord. De letters staan handig bijeen geplaatst zodat je nauwelijks je vingers hoeft te verzetten en de cijfers staan ook aan één kant van het klavier gegroepeerd in plaats van over een lange rij te zijn verspreid. Helaas werd dit toetsenbord geen commercieel succes en zal je het dus niet in de winkels terugvinden…

Echte fans van dit toetsenbord bouwen zelf hun toetsenbord om en gebruiken zelfgemaakte of commerciële stickers om op hun klavier te kleven. De software om deze toetsenindeling te herkennen staat meestal reeds op je computer geïnstalleerd. Voor personen met een motorische handicap biedt het DVORAK-klavier veel voordelen want je kan zelfs kiezen voor een rechts- of linkshandig klavier.

MEER INFO

Advertenties

5 thoughts on “Van azerty naar qwerty en terug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s