Fotopresentatie via Powerpoint en Slideshare

Maak een fotopresentatie in Powerpoint en deel die op je persoonlijke blog via Slideshare.

Met de zomer voor de deur is de verleiding ongetwijfeld groot om een hoop vakantiekiekjes te nemen. Op onze digigids vind je nu al heel wat informatie over hoe je deze foto’s kan bewerken met bijvoorbeeld Gimp, en hoe je foto’s in een online album kan publiceren met Flickr of Picasa. Maar wist je al dat je ook zelf een fotoreeks met of zonder tekst kan maken om die daarna te delen op je blog?

Dat doe je met Powerpoint (of met een ander presentatieprogramma, zoals Impress van OpenOffice.Org of Google Presentaties), en met de gratis dienst van de site Slideshare.

Powerpoint

Powerpoint heeft een handige functie om makkelijk fotovoorstellingen te maken. Je kan in enkele muisklikken meerdere foto’s tegelijk op aparte dia’s zetten.

Op gratiscursus.be vind je een eenvoudige handleiding hoe je dit moet aanpakken bij Powerpoint 2007 en 2010.

Als je nog met een oudere versie van Powerpoint werkt (XP of 2003), kan je terecht op de site van seniorennet.be.

Let op, wij gebruiken straks de gratis versie van Slideshare. Hiermee worden je presentaties automatisch openbaar. Pas dus wel een beetje op welke foto’s je er in zet.

Je definitieve fotovoorstelling mag bovendien niet meer zijn dan 100MB. Grotere bestanden werken namelijk niet met Slideshare. Je kan nagaan hoe groot een bestand is door er rechts op te klikken en ‘eigenschappen’ te kiezen. Als het bestand groter is dan 100MB, zul je enkele dia’s moeten verwijderen. Wil je toch nog meer foto’s tonen, dan maak je het beste nog een tweede fotovoorstelling.

Slideshare

Om de fotovoorstelling in een blogbericht te kunnen verwerken moet je hem opladen op Slideshare. Eerst en vooral heb je dus een gebruikersaccount voor Slideshare nodig. Surf naar de site en maak een nieuwe account aan (of log in als je er al een hebt):

 1. klik op ‘Sign up now for a free account’
 2. kies een gebruikersnaam en paswoord, en vul deze gegevens in samen met je e-mailadres
 3. tik ook de validatiecode in
 4. Slideshare stuurt nu een e-mail met een activeringslink naar het adres dat je hebt ingegeven. Klik op de link om je registratie bij Slideshare te bevestigen.

Als je dit allemaal hebt gedaan, ga je terug naar de website van Slideshare en kan je beginnen met het opladen van je fotovoorstelling.

 1. klik op de grote knop met het opschrift ‘upload’ die nu op de bovenste balk is verschenen
 2. klik dan op de rode knop ‘upload publicly’ om je fotopresentatie op te laden. Als het niet meteen lijkt te lukken kan je ook klikken op ‘trouble uploading’
 3. klik op de knop ‘bladeren’ om een venster te openen waarin je het bestand van je fotovoorstelling kan selecteren
 4. klik op ‘openen’ om het opladen te starten

Terwijl het bestand wordt opgeladen, krijg je de kans om extra informatie toe te voegen. Je kan de titel aanpassen (standaard is dit de naam van je bestand), een wat langere beschrijving intikken en tags toevoegen . Tags zijn kernwoorden die beschrijven waar je fotovoorstelling over gaat (bv. vakantie / zon, zee, zand / Belgische kust /…). Je kan ook een categorie toewijzen en bepalen of anderen je fotovoorstelling al dan niet mogen downloaden.

Posten op je blog

Mocht je nog geen blog hebben, kan je deze gelegenheid misschien aangrijpen om er maar meteen eentje te maken. Blogspot en WordPress zijn twee veelgebruikte gratis blogplatformen. De Digigids zelf werkt met WordPress. Via de onderstaande links kan je twee eenvoudige handleidingen downloaden om makkelijk met je eigen blog van start te kunnen gaan.

Verder vind je op de bloggen-pagina van de Digigids nog veel meer informatie om je blog te beheren, de opmaak aan te passen, extra auteurs toe te voegen enz.

En nu de laatste stappen om je fotovoorstelling op je blog te plaatsen. Het voorbeeldje hieronder is gemaakt met de afbeeldingen die je standaard op elke windows-computer terugvindt.

 1. log eerst in op Slideshare via de link in de rechterbovenhoek
 2. klik op je gebruikersnaam
 3. kies voor ‘my uploads’
 4. op de pagina die verschijnt klik je op de presentatie die je op je blog wil plaatsen. Je fotovoorstelling wordt nu geopend, met in het grijze balkje er boven verschillende opties: ‘e-mail’, ‘favorite’, enz.
 5. klik op ‘embed’. Nu verschijnt er een wit vak met een lange html-code
 6. klik op de knop ‘copy’ om de code te kopiëren

Al wat je nu nog te doen staat is de gekopieerde code op de juiste plek in een van je blogberichten plakken. Open het tekstvak voor html-codes en plak de code via rechts klikken > plakken of met de toetsencombinatie ctrl-v. Publiceer je bericht en je fotovoorstelling zal er in verschijnen. Klaar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s